Assalamualaikum..disebabkan hari ni cuti lagi..so rajin lah mengupdate dkt cni.. nnt dh stat kelas..pham2 je la kn..
haa..tgk tjuk arini.. tetiba ja kan entry psal resepi.. sebabnyaa..ni pun salah satu tips jugak nk kawen.. bgi kaum hawa 2.. memasak ni penting tau..bukan takat nk pikat bakal suami..tp utk pkat hati mak mentua..hee.. tapi bagi yang tak berapa mahir bekerja di dapur tu..jangan risau k..kita boleh blajar..ak pun masih lagi belajar bkerja di dapur..skali nak masak..skali godek en google cari resepi..hehe
jadi harini..jom kita mulakan kelas memasak.. kenapa kari ayam?? sbb harini ak masak kari ayam khas wat suami.. dia ni suka sgt ngadap kari..kdg2..habis je klas ajak mkn dkt gerai "bawah pokok"..haaa dkt mna 2? kalau korg duk area bangsar..mesti tau dekat mana kn..
resepi ni ak blajar dr mak mentua ak..tp besa la..byk pulak yang ak tambah2..hehe.. rupa2nya simple je kari ayam org negeri sembilan ni.. law kedah..byk pulak rempah2 yang digunakan..so..xpayah runsing2 nk msak susah2..utk yg bru nak belajar tuh..kita wat kari ayam simple je ek..senang sgt2.. ak tunjukkan cara step by step..supaya mudah korang nk ikut.. :-)
pertama skali..sediakan bahan-bahan..ak wat 6 ketul ayam..pdhal nak mkn berdua je ngan suami..hee..jgn salah sgka ok..saja msak lebih..smpai esok..kuah 2 bley wat breakfast pagi esok..cicah capati..hehe :
sediakan bahan2 ni ok..yang xde dlm gambar cili giling je (lupa nk msukkan) senang je kan bahannya:-) |
1. Ayam - ni kalau xde ayam..jgn mmpi nk wat kari ayam ok...hehe
2. rempah kari ayam/dging - 3 sudu besar
3. kentang - 2 bijik
4. tomato- 1 bjik potong 4
5. air asam jawa
6. cili giling aka cili boh - 1 sudu besar
7. 1 tangkai daun kari- law susah nk cri..xyah taruk pun xpe..
8. 2 ulas bwg merah - mayang halus
9. santan kotak jee..hee
ok mari mula memasak...
langkah pertama..mulakan dgn bismillah & selawat.. penting tau..ni lah rahsia ksdapan msakan..especially nak msak utk suami kita :-)
ok panaskan minyak dalam kuali..agak2 la minyak ni..jgn byk sgt..dan jgan sikit sgt..takut tak msak plak rempah kita nnt.. anggaran lebih kurg 3 sudu mkn.. bila dah panas minyak tu..tumiskan bwg merah dgn daun kari...tumis sampai wangi..
nak snap gmba punya psal..sampai nk hangit bawang ak.. hehe.. time tgh snap gambar ni kan..ak pkai la flash kamere..tkjut suami ak ble nmpak chya dkt dpur..lari dia kuar dr bilik.. trus tnya ak dgn muka yg cuak "napa syg? terbakar ke?" kihkihh..pastu dia tgk ak pgg kamere..haha..kuss semangat..
ok2 smbung memasak.. ble dah naik bau..msukkan rempah kari yang di bancuh dgn sikit air..jgn cair sgt tau..bncuh lebih kurg mcm ni...
lepas masukkan rempah kari..msukkan pulak 1 sudu cili giling..kalau nak pdas..letak la lebih...
korang kacau smpai pecah minyak.. pastikan rempah tu btul2 garing tau..tkut nanti ade plak yg sakit perut..heee
ble dah garing..boleh la msukkan ayam..
kacau sampai ayam tu nampak mcm dah kering ..kemudian masukkan kentang..dan tambahkan air.. anggaran air ni lebih kurg 2 cawan la..bg tnggelam ayam dan kentang mcm ni..
menarik je kan warna dia..hehe |
korang tutup je kuali tu kjap...reneh kan.. bg ayam tu masak dan kentang tu empuk.. sambil2 tu..jgn buang masa k..pegi la basuh pinggan ke..kemas dapur tu bg elok2..
bila ayam dan kentang dah empuk..korang boleh la perasakan masakan korg..masukkan air asam jawa..garam dan gula.. kalau org negeri sembilan msak..mmg xde masukkan gula pun.. tapi ak wjib msak ltak gula..hehe..almaklum la.. org kedah kacukan kelantan..kna jgak ada manis2..bru sedap..nasib suami mkn je apa ak msak..hehe
biler dah complete rasa..masukkan santan kotak tu..ak pkai stgh kotak je..tak suka sgt berlemak.. bler dh letak santan..korg jgn brenti kacau tau..nnt tak cantik tekstur kari korg..cewah..mcm blajar seni plak kan..hehe..
last skali..bru tarukkan tomato..
haa..beginilah rupanya bler dh siap.. nmpak sedap kn.. warna dia mngancam.. :-)
boleh la korg hidangkan dgn menu2 tambahan.. :-)
snang je kn..pasti cpt2 msuk dapur masak kari tuk suami tau..hehe..
selamat mencuba:-)